2010. május 26., szerda

Libatop



A fehér libatop hiányzott még a herbáriumunkból( többes számban, mivel a két lányé,meg az enyém, aki gyűjti).Tegnap aztán Sebi meglepett minket ezzel a növénnyel.Csodálkozva néztem: ez a libatop?! Nahát!
Mégis utána néztem a neten, mint legtöbb gyomnövényünk felhasználható. Vasban, kálciumban gazdag, ugyanúgy elkészíthető, mint a spenót. Ki gondolta volna!
Gyűjtögető, és blogoló anyukák íme itt a libatop vagy libaparéj , recepttel kiegészítve.

Libaparéjos tészta csirkemájjal :
0,5 kg lisztet,3 egész tojással, 1/2 kávéskanál sóval,és kevés vízzel kezdve,tésztát gyúrunk,és időnként hozzáadunk 2 dl.-nyi párolt libaparéjt.Ezt addig ismételjük,amíg kemény,és szép zöld szinű tésztát nem kapunk.Ezután kb 30 percig pihentetjük,majd liszttel behintett deszkán egész vékonyra nyújtjuk.Éles késsel 8-10 mm szélességűre metéljük.Sok időt takaríthatunk meg,ha a tésztát a vágás előtt párszor összehajtogatjuk,vagy először a tésztát 10-15 centis csíkokra vágva,azokat egymásra rakjuk,és így metéljük össze.
Vigyázzunk a körmünkre !
A tésztát lobogó sós vízben azonnal főzzük ki.Amíg ez megvan elkészítjük a csirkemáj mártását.Egy maréknyi medvehagymát,egy darab vöröshagymát finomra vágunk,olajban megpirítunk,némi vörösborral 5 percig párolunk.paradicsompürét, kakukkfüvet ,szurokfüvet,bazsalikomot,borsfüvet,sót,és végül pirított csirkemájat adunk hozzá.A zöld főtt tésztával fogyasztjuk.Ízlés szerint reszelt sajttal tehetjük felejthetetlenné.
S aki még főzögetne ilyeneket, itt tovább böngészhet: www.herbalyoga.com/libaparej.html

Nincsenek megjegyzések:

Kérdés, kísértés és titok. Én azt várom: valaki majd Hívni fog S édes, meleg szájjal Sugja meg majd, hogy ki vagyok. (Ady Endre)